DELTA REKE PAD

od995

DELTA REKE PAD

Dan odhoda

27 Apr

Trajanje

4 noči / 5 dni

Ogledov

9302
image_pdfimage_print

Opis poti

4.5.-8.5.2023

Uživaško kolesarjenje od Gardskega jezera vzdolž Regijskih parkov reke Pad nas popelje skozi izredne naravne danosti in znamenitosti. Te se prepletajo s krajevno zgodovino, običaji, kulturo in umetnostjo ter skupaj oblikujejo enkratno in presenetljivo celoto.

Dragocenosti tako Regijskega parka Veneto kot Emiglia Romagna predstavljajo raznovrstna okolja, prebivališča številnih rastlinskih in živalskih vrst. V delti se srečujeta reka in morje ter spajata v očarljivo pokrajino, ki predstavlja najobširnejše močvirnato področje Italije. To so kraji, kjer se v zgodnjih jutranjih meglicah in večernih zarjah, obzorja izgubljajo med lagunami, otoki in trsjem.

Vrhunci:
– staro mestno jedro mesteca Peschiera del Garda
Naravna regijska parka Delte reke Pad
– lažje kolesarjenje ob rekah, po nasipih in delno skozi mesta
– arhitekturno in zgodovinsko bogata mesta kot sta Mantova in Ferrara. Mestno jedro Ferrare je pod zaščito svetovne dediščine UNESCO
– ribiško mesto Choggia v beneškem zalivu ali “Male Benetke

Narava poti: lažja tura, večinoma ravna, ob rekah in kanalih, po nasipih, mešanica asfalta in makadama. Primerna za vse tipe koles razen za cestna kolesa.

Termin: 4.5.-8.5.2023

PROGRAM

1 Dan

Ljubljana – Gardsko jezero – Mantova (cca 53 km, 170 m vzpona).

Zbor kolesarjev je zgodaj zjutraj v Ljubljani (parkirišče Tivoli). Sledi približno 4-urna vožnja do Gardskega jezera, kjer se naše kolesarjenje prične. Začnemo v mestecu Peschiera del Garda, locirano na najbolj južnem delu jezera, kjer reka Mincio začne s svojo očarljivo potjo. Njegova posebnost je staro mestno jedro, ki leži znotraj ogromnega obzidja, v obliki peterokrake zvezde in je popolnoma obdano z vodo. Slikovita kolesarska pot pelje ob reki Mincio, mimo ljubkih italijanskih vasic po ravni in zeleni pokrajini, preden prispemo v Mantovo. »Speča lepotica«, kot jo tudi radi imenujejo, je naš današnji cilj. (Hotel 4*, večerja).
2 Dan

Mantova – Ostiglia (cca 47 km, 170 m vzpona).

Danes nam družbo delata kar dve reki. Prvi del še vedno kolesarimo ob reki Mincio, spet prav nežno kolesarjenje po nasipih, čez zelena polja in mimo malih naseljih. Prvi večji kraj na poti je Governolo, nekdanje oporišče piratov, potem pa že prikolesarimo do reke Pad, največje in najpomembnejše italijanske reke, ki bo naša sopotnica naslednje dni. Peljala nas bo najprej do Revere, poletne rezidence dinastije Gonzaga, naš cilj pa je kraj Ostiglia, obiskan predvsem zaradi čudovite kolesarske povezave po bivši železnici Treviso – Ostiglia, ki je ena najdaljših kolesarskih poti v Italiji. (Hotel 3*S, zajtrk in večerja).
3 Dan

Ostiglia – Ferrara (cca 60 km, 230 m vzpona).

Vozimo po desni strani Pada, skozi Deželni naravni park reke Pad. Reka in morje se srečujeta in spajata v naravnem parku »Delta del Po« in tvorita očarljivo ozemlje, ki predstavlja najobširnejše močvirnato področje v Italiji in je večji del pod morsko gladino. Številne lagune, otočki in trstje nam bodo kradli poglede, park pa je pravi raj za vse ljubitelje in opazovalce ptic, kar okoli 370 različnih vrst ptic domuje tu. Prikolesarimo v renesančno mesto Ferrara. Kolesarjem izredno prijazno mesto in zaradi bližine Benetk velikokrat prezrto, je pravi dragulj. Center je pod zaščito svetovne dediščine UNESCO, v njem pa kraljuje ogromen grad, popolnoma obdan z vodo. Zgraditi ga je dala dinastija Este, ki je mestu vladala dolgo let (1240 – 1597). (Hotel 4*, zajtrk in večerja).
4 Dan

Ferrara – Porto Viro – Taglio di Po (cca 67 km, 200 m vzpona).

Zapustimo prelepo mesto in ob reki Pad nadaljujemo po mirni in nezahtevni poti, skozi naravni park v Delta Po. Tu in tam skozi kakšno naselje in manjše mesto, vseskozi pa nam družbo delajo številne lagune, močvirja, ptice in rastline, značilne za takšen eko sistem. Preden pripeljemo do naše namestitve, kolesarimo še skozi Porto Viro, zadnje večje mesto v Parku reke Pad, ki služi kot regionalno pristanišče, preden vstopi v Jadran. (Hotel 3*, zajtrk in večerja).
5 Dan

Taglio di Po – Chioggia (35 km, 110 m vzpona).

Zadnji kolesarski dan nas vodi globoko v labirint delte Pada, v raj močvirij in lagun reke. To edinstveno močvirje je glaven evropski rezervat, kjer domujejo čaplje in nekaj kolonij flamingov. Kolesarimo med ustjem Pada in reke Adiže, ki teče iz Dolomitov. Zaključimo pa prav čarobno, v ribiškem mestu Chioggia v beneški laguni. Chioggia je živahno in pisano pristanišče, znano kot ''Male Benetke'' in prav tu pospravimo kolesa, se sprehodimo skozi mesto, ki se ponaša z mestnim stolpom z uro iz srednjega veka, preden se odpravimo proti domu. Predviden prihod v Ljubljano v večernih urah. (Zajtrk). * fotografije mesta Chioggia so last podjetja Fred Olsen Cruises.

Cena:

Cena na osebo (v dvoposteljni sobi): 995 €

Termin: 4.5.-8.5.2023

Zahtevnost: 
Lažja

Cena vključuje:
– štiri nočitve s polpenzionom (zajtrk in večerja) v dvoposteljni sobi TWC, v hotelih in gostiščih 3* in 4*
– povratni prevoz z mini busom ali turističnim kombijem in kolesarsko prikolico iz Ljubljane
– spremstvo vozila s kolesarsko prikolico ves čas programa
– prevoz prtljage med hoteli
– organizacija ter izvedba programa in DDV

Doplačila po želji:
– enoposteljna soba 150 €
– najem treking kolesa 100 € (Scott Sub Cross 30 + kolesarska torba)
– najem električnega kolesa 190 € (Scott E- Sub + kolesarska torba)

Cena ne vključuje:
– vstopnin, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

Obvezno doplačilo: strošek prijave 15 € (na prijavo, ne na osebo).

Roki plačil: 30 % ob prijavi, preostanek (70 %) 14 dni pred začetkom potovanja.

Najmanjše število prijavljenih: 7 oseb.

Največje število prijavljenih: 13 oseb.

Rezervacije / povpraševanje na:
ursa.pipan@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:

PrijavaPošljite povpraševanje