1

Romunija – Gradovi Transilvanije

Opis poti

ROMUNIJA – DEŽELA MITOV IN GROFA DRAKULE
10.6.-17.6.2023

Slikovito kolesarsko potovanje po najbolj prepoznavni pokrajini Romunije –  Transilvanija, dežela gradov, gora in srednjeveških mest, regija lepih kozolcev, konjskih vpreg in podeželskih cest. Vsak srhljiv grad in veličasten dvorec, ki ga bomo obiskali, je videti kot iz pravljične knjige, med najbolj znanimi pa so beli stolpi in rdeče strehe Drakulovega gradu.
Gorsko območje z osupljivo pokrajino seveda pomeni nekaj vzponov (možen je najem električnih koles), zagotavlja pa prekrasne razglede po okolici. Kolesarili bomo mimo gozdov in nacionalnih parkov ter se ustavljali v oddaljenih saških vaseh, z utrjenimi cerkvami, kjer je potovanje s konjsko vprego še vedno zelo priljubljen način premikanja po tej edinstveni deželi.Izstopajoče:

  • Srednjeveška mesta in saške vasi, kjer se zdi, da se je ustavil čas
  • Tlakovane ulice in ozke uličice ter renesančna in baročna arhitektura
  • Nazobčane gore, zelene doline in očarljiv podeželski ambient
  • Drakulin grad, pravljični stolpiči in veličastne graščine
  • Osupljive kolesarske poti, nekateri odseki so malo bolj zahtevni
  • Možnost najema električnih koles

Potek poti

1 Dan

Bukarešta - Brasov (transfer, cca 150 km in 2,5h)

Iz letališča v Bukarešti, imamo organiziran transfer (približno 2,5h) v mesto Brasov, kjer začnemo s kolesarskim programom. Brasov je zelo slikovito in privlačno mesto, kamniti zidovi, tlakovane ulice in baročne fasade, kar kličejo po sprehodu po osrednjem trgu, ki je obdan z renesančno in baročno arhitekturo. Mestna znamenitost je zagotovo gotska črna cerkev, s svetovno znanimi orglami Buchholz in redko zbirko orientalskih preprog, ki so jih braševski trgovci prinesli s svojih trgovskih misij v Otomanskem cesarstvu. (H)
2 Dan

Bran in Dolina Barsa (cca 45 km)

Po zajtrku nas najprej čaka kratek prevoz do mesta Zarnesti. Od tam pa kolesarimo do znamenitega gradu Bran, znanega tudi kot Drakulov grad. Uživali bomo v razgledih na gore Bucegi. Kolesarjenje nadaljujemo po dolini Barsa s pogledom na gore Postavarul in Piatra Craiului. (Z,H)
3 Dan

Zarnesti - Fagaras (cca 58 km)

Skozi narodni park Piatra Craiului, s čudovitimi ledeniškimi jezeri in smrekovimi gozdovi ter največjo koncentracijo medvedov in volkov v Evropi, kolesarimo po čudoviti dolini med dvema gorama. Razgledi na okoliške "transilvanske" Alpe so naravnost osupljivi. Prikolesarimo do nekdanjega vlaškega mesta Fagaras ("terra Vlachorum"), kjer si, po želji, ogledamo obnovljeni renesančni grad in njegov muzej, ki je bil v lasti madžarskih vojvod, ki so vladali Transilvaniji. (Z,H)
4 Dan

Fagaras - Sighisoara (cca 40/50 km)

Po krajšem transferju do Cincu ali Dealu Frumos, kolesarimo po oddaljenem območju z osupljivim razgledom na Transilvanske Alpe, mimo tipičnih vasic in utrjenih cerkva. Na poti v Sighisoaro, po mnenju mnogih, najbolj romantično mesto v Romuniiji in rojstni kraj grofa Drakule, bomo, po želji, naredili še ovinek do gradu Trappold. (Z,H)
5 Dan

Sighisoara - Biertan/Richis (cca 35/40 km)

Danes nas čaka kolesarjenje do stare škofijske pokrajine Biertan, kjer si ogledamo enega najbolj impresivnih gradov v Transilvaniji (UNESCO), ki je pravzaprav utrjena cerkev in ne grad. Ko slišimo besedo »cerkev«, imamo v mislih določeno podobo, v primeru Romunije pa mnoge njene utrjene cerkve dejansko bolj spominjajo na gradove kot na klasične cerkve. (Z,H)
6 dan

Biertan/Richis - Avrig (cca 55/60 km)

S kolesi se zapeljemo skozi oddaljeno dolino Harbach, s čudovitimi razgledi na Transilvanske Alpe. Kolesarjenje mimo konjskih vpreg, naloženih s senom, in vasi, kjer se zdi, da se je čas ustavil, je prav posebno doživetje. (Z,H)
7 Dan

Avrig - Sibiu (cca 45 km)

Zadnji kolesarski dan nas vodi mimo »Mladega Gozda« in dalje po kolesarski stezi skozi Alder Park do mesta Sibiu. Pisano mesto Sibiu, je po mnenju Lonely Planet-a eno najlepših romunskih mest. Je očarljivo mesto, polno tlakovanih uličic in baročnih trgov, kjer človek hitro pozabi na čas. Mestu pravijo tudi kulturni biser Romunije, leta 2007 je bil izglasovan za Evropsko prestolnico kulture. (Z,H)
8 dan

Sibiu - letališče Bukarešta (transfer cca 300 km in 5h)

Do letališča v Bukarešti imamo organiziran transfer. S tem je naš kolesarski program zaključen. (Z)

Datum in Cena

Datum: 10.6. – 17.6.2023 

Cena na osebo, v dvoposteljni sobi: 1.335 €

Cena vključuje:
Skupinski prevoz s turističnim avtobusom ali kombijem na relaciji letališče Bukarešta-Brasov in Sibiu-letališče Bukarešta
Sedem nočitev z zajtrkom v izbranih hotelih 3* in 4* v dvoposteljni sobi (namestitev ima pogosto prijeten lokalni pridih, s pristnim okusom destinacije)
Najem hibridnega kolesa (vključena kolesarska torba in ključavnica)
Transfer drugi in četrti dan kolesarjenja, kot je opisano v programu
Prevoz prtljage med hoteli
Slovenska spremljevalca poti za ves čas potovanja (od transferja iz letališča Bukarešta prvi dan do prihoda nazaj na letališče Bukarešta zadnji dan)
Strošek priprave, organizacije in izvedbe programa ter DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 150 €, električno kolo 105 €, zavarovanje riziko odpovedi, assistenca coris

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo, ne na osebo)

Cena ne vključuje: letalske vozovnice, vstopnin, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

**Letalska vozovnica NI vključena v ceno aranžmaja. Na letališče v Bukarešti leti kar nekaj letalskih ponudnikov. SloActive spremljevalca letita na povratni relaciji Ljubljana-Istanbul-Bukarešta, z letalskim prevoznikom Turkish Airlines. Okvirna cena povratne letalske vozovnice je okoli 300 € (na dan ponudbe 11.11.2022).
Z veseljem vam pomagamo pri nakupu letalske vozovnice, vendar se letalska vozovnica ne plača nam (SloActive), ampak zunanjemu partnerju / agenciji, ki vozovnice izda. Vozovnico do destinacije in nazaj si lahko potnik poišče tudi sam. Tako letalska vozovnica formalno ni zajeta v ceno aranžmaja. Pravno formalne obveznosti in pravice iz nakupa letalske vozovnice so torej med potnikom in agencijo, ki vozovnico izda in kamor jo potnik plača.

Minimalno število udeležencev: 8

Roki plačil: 30 % ob prijavi, preostanek 14 dni pred začetkom potovanja.

Rezervacije / povpraševanje na: info@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:PrijavaPošljite povpraševanje