Prgarija in prgarske dobrote

od55

Prgarija in prgarske dobrote

Dan odhoda

Every Monday

Trajanje

1 dan

Ogledov

793
image_pdfimage_print

Z ELEKTRIČNIMI KOLESI DO DOBROT IZ PRGARIJE
Datum 2022 naknadno

Ime Prgarji so dobl’ domačin u Zasp u tisth cajth, k’ so še po cevmo Hom tepke rasle. Ampak jih niso imel za mošt al pa šnops- ke pa! Tepke so obral jh posušl poj so j’h pa zmlel, z dga je pa ratova taka moka, k’ se ji je rekvo prga. Bva je pa zvo zan’č, ampak so bl preveč šparovn, da’b drugo kpil. Use so z’ne kuhal-še krh so pekl. No in glih zavolj te moke pa šparovnost so še zdej domačin prgarji.
(po ljudskem izročilu)

Dva kilometra severno od Bleda na južnem, prisojnem pobočju Homa, leži (moj ❤) Zasip. Oziroma kot ga je poimenoval naš največji pesnik France Prešeren, “oltar Gorenjske“.

No, do Zasipa, kjer nas bo s prgarskimi dobrotami pričakala najbolj znana Prgarka, Bojana Pipan (moja mami 😍), bo potrebno kolesariti.

Zberemo se v Lescah, prečkamo jez na reki Savi Dolinjki, se povzpnemo na »znamenite« »Vaze«, po pokušnji prgarskih dobrot v Zasipu, pa se zapeljemo še na Bled in nazaj v Lesce, kjer zaključimo kolesarski program.

Zakaj se udeležiti izleta:
Zasip; lepa ledeniška vas z opevanim razgledom, tepkami in očarljivimi cerkvami
– predstavitev projekta Prgarija in degustacija prgarskih dobrot (Turistično in Kulturno umetniško društvo Zasip sta se v želji poskrbeti za ohranjanje tradicije ter za prenos znanja na naslednje generacije združila pri projektu Prgarija, ki vključuje ohranjanje vaških običajev in šeg, predstavitev Prgarije na raznih dogodkih, degustacije prgarskih jedi, organizacijo vsakoletnega dogodka imenovanega Prgarski dan, kuharske delavnice v Zasipu in še kaj).
“Kašarija“, kot domačini imenujejo skupek desetih vasi, še bolj kot po lepoti pokrajine, slovi po svoji bogati kulturni dediščini.
Završnica oz kot jo imenujejo domačini Zavrh; Dolina Završnice z akumulacijskim jezerom je priljubljeno izhodišče za pohodnike in kolesarje.
tipične vasi in kraji pod Stolom
– turistični biser Bled

Datum:

Cena na osebo: 55 €
**Plačilo je možno tudi z novimi turističnimi boni.

Cena vključuje:
– degustacijo prgarskih dobrot pri domačinki, prgarki Bojani Pipan
– tehnično pomoč med kolesarjenjem
– pripravo ter izvedbo izleta in DDV

Doplačila (po želji):
– najem električnega kolesa 30 € (vključuje kolesarsko torbo)
– čelada 2 €

Narava poti:
Pretežno asfaltne stranske ceste, nekaj makadama.

Dolžina:
cca 48 km in cca 800 m višinske razlike

Začetna točka: parkirišče pred Osnovno Šolo Frana Saleškega Finžgarja Lesce (Begunjska cesta 7), v …, ob 9.00 uri.

PrijavaPošljite povpraševanje