OKOLI BLATNEGA JEZERA

od755

OKOLI BLATNEGA JEZERA

Dan odhoda

Every Monday

Trajanje

4 noči / 5 dni

Ogledov

8482
image_pdfimage_print

Opis poti

24.5.-28.5.2023

Nekoč morje v glavnem za vzhodne Nemce, predvsem pa je jezero, ki ponuja sto in eno izbiro aktivnosti in zabave. Blatno jezero, obkroženo z vinogradi, vulkanskimi gorami in termalnimi zdravilišči, privablja tako športne navdušence kot ljubitelje kulture, glasbe in zgodovine.  Izbira je pestra; od kolesarjenja, jadranja, surfanja, plavanja, odbojke… do raznih koncertov in kulturnih dogodkov in seveda z zelo dobro in pestro ponudbo zdraviliškega turizma. Jezero Balaton je zagotovo kraj, kjer lahko prav vsak najde nekaj zase.

Je popolna destinacija za začetek kolesarske sezone, saj kolesarjenje ni zahtevno, kolesarske steze pa odlično urejene. Poleg dobre kolesarske infrastrukture in lepe narave, pa se “Balaton” ponaša tudi z elegantnimi palačami, dvorci in očarljivimi vasicami.

Pridružite se nam na uživaškem kolesarjenju, kjer bo poleg vrtenja pedalov poskrbljeno tudi za želodčke. Jedli bomo v čardah (tipične madžarske gostilne) in obiskali vinsko klet, da okusimo nekaj njihove odlične kapljice.

Vrhunci:
največje jezero v srednji Evropi, dolgo okoli 80 km in na najširši točki široko neverjetnih 16 kilometrov!
– je osupljivo mlečno zelene barve, razlog pa alge, ki rastejo v njegovih plitvih vodah
– severna stran jezera je glavno vinorodno območje, kjer rodovitna tla vsebujejo vulkanske kamnine in so bogata z minerali
– zgodovinski polotok Tihany, prvi nacionalni park in eden najlepših krajev na Madžarskem
široka kolesarska steza obkroža celotno jezero

Narava poti: kolesarska steza

Datum: 24.5.-28.5.2023

Potek poti

1 Dan

Ljubljana - Balatonkeresztúr - Badacsony (cca 46 km, 180 m vzpona)

Zbor kolesarjev je zgodaj zjutraj v Ljubljani (parkirišče Tivoli). Sledi približno 4-urna vožnja do kraja Balatonkeresztúr, kjer se naše kolesarjenje prične. Kolesarili bomo skozi vasi, ki so večinoma turistični resorti, kmalu prečkali velikansko mokrišče Kis Balaton (Mali Balaton), uvrščenega na seznam mednarodno pomembnih mokrišč. Še prej pa se ustavimo v prijetnem romantičnem mestecu Keszthely, ki predstavlja kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije. Mesto je bilo poseljeno že v času starih Rimljanov, z imenom Keszthely pa v zgodovinskih virih prvič omenjeno v 13. stoletju. (Hotel 3*, večerja). **Fotografija: Carolyn Bánfalvi / Taste Hungary
2 Dan

Badacsony - Tapolca - Tihany (cca 48 km, 330 m vzpona)

Najprej se podamo proti kotlini Tapolca, kjer je še do nedavnega deloval kamnolom za izkop bazalta. Mesto je sicer najbolj poznano zaradi jezerske jame v samem središču mesta, nas pa bo bolj zanimala vinorodna in zelena pokrajina po kateri bomo kolesarili. Na poti do današnjega cilja kolesarimo še skozi vasico Köveskal v osrčju kotline Káli. Področje so leta 1984 zaščitili, saj velja za najbolj tipično in značilno območje Balatonskega visokogorja. (Hotel 3*, zajtrk in večerja). **Fotografija vinograda: Carolyn Bánfalvi / Taste Hungary
3 Dan

Tihany - Balatonalmadi (cca 43 km, 230 m vzpona)

Vrhunec današnje kolesarske etape je zagotovo Tihany - čudovit polotok, ki Blatno jezero deli na dvoje. Je pravi biser, ne samo regije ali države, ampak tudi Evrope. Dragulj sredi madžarskega morja. Zahvaljujoč edinstvenemu podnebju in jezeroma brez iztoka, lahko tukaj najdete številne redke živali in rastline. Ni čudno, da je bil prav Tihany leta 1952 razglašen za prvi Nacionalni Park na Madžarskem. Kraj pa navdušuje ne samo zaradi številnih zanimivosti v naravi, ampak tudi zaradi bogate zgodovine in prijetnega vzdušja. (Hotel 3*, zajtrk in večerja).
4 Dan

Balatonalmadi - Balatonföldvar (cca 51 km, 190 m vzpona)

Kolesarska pot, ki obkroža celotno jezero, nam tudi danes omogoča brezskrbno kolesarjenje mimo priljubljenih počitniških vasic in krajev. Nekatere so raj za lastnike in ljubitelje jaht in jadranja, spet druge bolj za ribolov ali plavanje. Predvsem pa so kraji okoli jezera poznani zaradi ugodne mikro klime, zdravilišč, lepe narave, izvrstnega lokalnega vina in dopustovanja. (Hotel 4*, zajtrk in večerja).
5 Dan

Balatonföldvar - Siófok - Balatonkeresztúr (cca 46 km, 115 m vzpona) - Ljubljana

Zadnji dan kolesarimo skozi Siófok, mesto, ki je v poletnem času najbolj priljubljena počitniška destinacija na Madžarskem. Iz Budimpešte je oddaljena samo okoli 100 km in zelo lahko dostopna. Poleg zabave, Siófok ponuja tudi kulturo in zgodovino. V mestu so zelo obiskani Vodni stolp, Muzej mineralov in mestna evangelistična cerkev, ki jo je zasnoval legendarni madžarski arhitekt Irme Makovecz. Kolesarjenje se zaključi popoldan, sledi še vožnja nazaj domov. Predviden prihod v Ljubljano v večernih urah. (Zajtrk)

Cena:

Cena na osebo (v dvoposteljni sobi): 755 €

Termin: 24.5.-28.5.2023

Zahtevnost: Lažja

Cena vključuje:
– štiri nočitve s polpenzionom (zajtrk in večerja) v dvoposteljni sobi TWC, v hotelih in gostiščih 3* in 4*
– degustacijo vina v priznani lokalni vinski kleti
– povratni prevoz z mini busom ali turističnim kombijem in kolesarsko prikolico iz Ljubljane
– spremstvo vozila s kolesarsko prikolico ves čas programa
– prevoz prtljage med hoteli
– organizacijo ter izvedbo programa in DDV

Doplačila po želji:
– enoposteljna soba 140 €
– najem treking kolesa 90 € (Scott Sub Cross 30 + kolesarska torba)
– najem električnega kolesa 175 € (+ kolesarska torba)

Cena ne vključuje:
– vstopnin, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa

Obvezno doplačilo: strošek prijave 15 € (na prijavo, ne na osebo)

Roki plačil: 30 % ob prijavi, preostanek (70 %) 14 dni pred začetkom potovanja

Najmanjše in  največje število prijavljenih: 7 oseb (en kombi)

Najmanjše in največje število prijavljenih: 10 – 13 oseb (mini bus oz dva turistična kombija)

Rezervacije / povpraševanje na:
ursa.pipan@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:

PrijavaPošljite povpraševanje