ODKRIVANJE LEPOTE KRASA S KOLESOM

od145

ODKRIVANJE LEPOTE KRASA S KOLESOM

Dan odhoda

13 Apr

Trajanje

1 noč / 2 dni

Ogledov

754

Minimalno št. udeležencev

8
image_pdfimage_print

Opis poti

Ko smo včasih pomislili na Kras, smo pomislili na golo pokrajino prekrito s kamenjem, neprijazno za življenje, kraj kjer brije močna burja. Ko pa danes pomislimo na Kras, pomislimo na gozdnato pokrajino, prepredeno z naselji in vinogradi, ki nam dajejo slaven teran h kateremu paše enako poznan kraški pršut. Vendar pa Kras predstavlja še veliko več. Tu najdemo posebne naravne pojave, ki jih drugje v Sloveniji ni in ki so dali ime podobnim pojavom drugje po svetu. Tu najdemo čudovite kolesarske in ostale tematske poti, prelepe jame in seveda prijazne in odprte domačine.

V teh dveh dneh vas bova popeljala po očarljivi kraški pokrajini, po razgibanih in pisanih poteh, ki so se nama zdele najbolj privlačne, skozi vasi, ki spominjajo na stare čase, ustavili se bomo v kavarnah, kjer nama je kava najbolj dišala in jedli kjer je hrana zagotovo izvrstna.

Srčno vabljeni na luštno dvodnevno kolesarsko druženje!

Vrhunci:
– Škocjanske jame
– Divaška jama
– Bazovica
– stare kraške vasi in lepa pokrajina

Narava poti: kombinacija asfaltnih, makadamskih in gozdnih cest. Priporočamo kolesa s prednjim vzmetenjem (navadna treking, električna  ali gorska kolesa), trasa ni primerna za cestna kolesa.

 

Naš dvodnevni izlet se konča v popoldanskih urah (ob cca 18.00), želiva pa si, da bi vam Kras še dolgo ostal v spominu in se boste sem vračali še in še.

*za ogled jam priporočamo topla oblačila, v jami je okrog 8 stopinj celzija, pri vhodu pa še kakšno stopinjo manj.

Potek poti

1 Dan

Divača – Škocjanske jame – okoliške kraške vasice – Kozina – Divača (cca 30 km in 370 višinskih metrov)

Le malo držav se lahko pohvali z naravnim pojavom izjemne svetovne vrednosti. Prikolesarimo do prelepih Škocjanskih jam, ki so že od leta 1986 zapisane v seznam svetovne dediščine (UNESCO). Po ogledu jam spet sedemo na kolo in se razgledujemo po razgibani pokrajini. Kraške vasi so zares paša za oči. Polne zgodovinskih znamenitosti in posebnosti (kužna znamenja, štirne, korita in še bi lahko naštevali). Čas za kosilo si vzamemo v eni izmed pristnih lokalnih gostiln, kjer kuhinja nastaja na podlagi starih stoletnih receptov in bogate gostilniške tradicije. Pot nazaj proti hotelu se nadaljuje skozi očarljiva kraška naselja, mimo pristnih domačij in starih kamnitih kraških hiš, čez bujna polja in po sivih stranskih cestah. V hotel prispemo v pozno popoldanskem času.
2 Dan

Divača – Divaška jama – tržaško zaledje – Divača (cca 40 km in 350 višinskih metrov).

Tudi drugi dan je začetek kolesarske etape v kraju Divača, ki je bila v 16. stoletju le zaselek ovčerejcev, z razvojem prometa, ki je potekal iz tržaškega pristanišča v notranjost, pa je pridobivala na pomenu, se širila in razvijala. Čisto blizu je čudovita in manj znana kraška, Divaška jama. Dolga je 700 m, za turistične oglede je urejenih približno 500 m in je pravo razkošje lepote in miru. V preteklosti sta si jo ogledala celo avstro-ogrski prestolonaslednik, princ Rudolf, po katerem se je nekaj časa celo imenovala (Rudolfova vilenica) in sloviti psihoanalitik Sigmund Freud. Spustili se bomo do globine 50-ih metrov in občudovali izredno kapniško bogastvo Divaškega Krasa. Jama je zares lepa (mnogi jo po lepoti primerjajo celo s Škocjansko, čeprav je v primerjavi z njo pravzaprav neznana); v jami najdemo pisane stalagmite, sigaste kope, ciprese, številne zavese in sveče. Največje bogastvo pa je zagotovo zakladnica z mnogimi belo rdečimi zavesami, izrastki in velikimi kristali. Po ogledu kolesarimo naprej do naselja Lokev, ki slovi po svoji pršutarni, mimo kobilarne Lipica do tržaško - kraške Bazovice. V tem zgodovinskem in za Slovence zelo pomembnem kraju bo čas za odlično italijansko kavo in kratek premor. Nadaljujemo skozi stare kraške vasi vse do Sežane, kjer si privoščimo odmor za kosilo. Po zasluženem okrepčilu nas čaka še zadnji del poti. Prav tako bo lep in razgiban. Najprej skozi kraško naselje Povir, kjer se po želji ustavimo pri domačem družinskem podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo kozmetike in drugih izdelkov iz sivke, mimo Gorenja pri Divači in že prispemo do našega hotela. Naš dvodnevni izlet se konča v popoldanskih urah (ob cca 18.00), želiva pa si, da bi vam Kras še dolgo ostal v spominu in se boste sem vračali še in še.

Cena: 145€ na osebo

Datum: 13.4. – 14.4.2019

Zahtevnost: 
Zmerna

Cena vključuje:
– nočitev v hotelu 3*, v dvoposteljni sobi TWC.
– večerja prvi dan in zajtrk drugi dan.
– spremljevalca na kolesu.
– organizacijo ter izvedbo programa in DDV.

Doplačila po želji:
– enoposteljna soba 15 €.
– najem kolesa 30 € (treking kolo Scott Sub 30 in kolesarska torba).
– najem električnega kolesa 75 € (Scott E Sub Active in kolesarska torba).
– čelada 4 €.
* Najem kolesa vključuje set za popravilo kolesa (rezervna zračnica, komplet za krpanje zračnic, imbus ključi 4,5 in 6 mm, števec, tlačilka in ključavnica). En set na dva kolesa.

Cena ne vključuje:
vstopnine v Škocjanske jame (18 €), vstopnine v Divaško jamo (10 €), prihoda / odhoda do / od (Hotel Malovec Divača), kosila, pijače oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

Roki plačil: 30 % ob prijavi, preostanek (70 %) 14 dni pred začetkom potovanja.

Minimalno št. udeležencev: 8 oseb.

Več informacij na:
ursa.pipan@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010.

PrijavaPošljite povpraševanje