OČARLJIVA BENEČIJA – med naravo in zgodovino

Opis poti

SLIKOVITO KOLESARSKO POTOVANJE PO BENEČIJI
25.9. – 29.9.2024

Kolesarimo po turistično manj poznanih mestih ampak nič manj privlačnih in zgodovinsko bogatih kot so marsikatera bolj obljudena italijanska mesta.

Kolesariti začnemo v mestu Pordenone, enem od paradnih mest na ozemlju Prosecca DOC, najbolj znanega penečega belega vina na svetu. Mesto izvira še iz rimskega časa, je polno čudovitih rimsko-gotskih in beneških palač, poleg bogate zgodovinske zapuščine, pa se ponaša s prelepim Parkom San Valentino, znanem kot »pljuča mesta«, saj se razprostira kar na 60.000 km2 površine.
Nadaljujemo skozi eno najmanjših in najlepših vasi v celotni provinci Treviso, Portobuffolè. Kraj je bil nekoč pomembna povezava med Beneško laguno in zaledjem. Veliko ljudi je obvladovalo mesto v njegovi zgodovini, vsak izmed njih pa je v kraju pustil svoj pečat. Mestno središče je pravi dragulj, s svojim tlakovanim trgom Piazza Beccaria in elegantnimi palačami, muzeji in freskami.
Prvo noč smo nastanjeni v mestu Oderzo, lepem in prav tako zgodovinsko bogatem mestu. Prvotno je bila to paleovenetska naselbina kolišč, ki so si jo prisvojili Rimljani med gradnjo Via Postumia, ceste, ki je povezovala Genovo z Oglejem, pod imenom Opitergium. Tako je kmalu postalo trgovsko mesto, z rimskim forumom, baziliko in rimskim stadionom.
Treviso, še eno mesto, ki ga bomo spoznali na tem kolesarskem potovanju. Zaradi bližine glamuroznih Benetk, velikokrat turistično spregledano mesto, ki pa je preprosto čudovito. Mesto s številnimi znamenitostmi, razgibanimi in slikovitimi ulicami, mestnim obzidjem in vodnimi potmi. Verjetno veste, da je Treviso dom imperija oblačil Benetton, da je poznano po radiču Treviso, malo manj znano pa je, da je Treviso dom tiramisuja.
Peljemo se tudi skozi mesto Asolo, v mnogih pogledih mesto, ki ga je čas pozabil. Čudovita citadela renesančne kraljice, ugnezdena na lepih gozdnatih pobočjih pod mestno trdnjavo, še vedno ujeta v zlatem šarmu: obledele freske nad arkadnimi ulicami, cerkveni zvonovi, ki zvonijo na valovitih strehah, kipi in stolpiči zgodovinskih vil in vrtovi, polni vrtnic.
Pa seveda biser kot je Bassano del Grappa, eno najbolj slikovitih italijanskih mest. Najbolj znano po lesenem pontonskem mostu, ki ga je zgradil Palladio v 16. stoletju, in gradu iz 12. stoletja. Grappa, priznana italijanska žgana pijača iz grozdja, je bila izumljena tukaj.Izstopajoče:
– turistično manj obiskana srednjeveška mesta kot sta Oderzo in Pordenone
– ena najlepših italijanskih vasi, Portobuffolè
– privlačno mesto Treviso, ki mu zaradi veliko zelenja, ki krasi mestno arhitekturo, pravijo tudi »vrt Benetk«
kolesarska pot Treviso-Ostiglia. Mi sicer prekolesarimo samo en del te prelepe, 70 kilometrov dolge kolesarske poti. Reke in potoki, polja koruze, špargljev in radiča, podeželske cerkve, naravni rezervati in beneške vile — cela vrsta čudovitih znamenitosti, ena za drugo, vzdolž opuščene železnice, ki ima to prednost, da je ravninska pot skozi gozd in večinoma asfaltirana. Druga lepa značilnost te poti je zaporedje starih železniških postaj, cestninskih postaj in tipičnih »case cantoniere«, hiš, v katerih so nekoč živeli vzdrževalci železnic.
– romantični Asolo in
Bassano del Grappa, s svojim čudovitim lesenim pontonskim mostom
– na kolesarsko potovanje lahko vzamete svoje kolo
– nezahtevno, večinoma ravninsko kolesarjenje

Potek poti

1 Dan

Ljubljana - Pordenone - Oderzo (cca 44 km in 150 višinskih metrov)

Iz Ljubljane imamo organiziran prevoz s kombijem ali avtobusom in kolesarsko prikolico, do bližine mesta Pordenone, kjer pričnemo s kolesarjenjem. Trasa je slikovita, vodi nas po stranskih cestah, skozi prelepa srednjeveška mesta kot so Pordenone, Portobuffale, vse do današnjega cilja, nekdanjega rimskega mesta Oderzo. Nameščeni smo v hotelu 3* (večerja).
2 Dan

Oderzo - Treviso (cca 52 km in 200 višinskih metrov)

Iz mesta Oderzo se odpravimo proti mestu Treviso, ki s turističnega vidika »trpi« zaradi bližine slavnih Benetk. Pravijo mu »citta d'acque« in kljub dejstvu, da se ne more primerjati s slavno sosedo, je mesto prav zares privlačno in zanimivo ter zgodovinsko bogato. Ta predel Veneta je gospodarsko zelo razvit, saj je v Trevisu sedež kar nekaj italijanskih modnih velikanov, kot so Benetton, Geox, Stefanel, Sisley. Najbrž se ne bomo branili poskusiti kakšnega okusa je tiramisu v kraju, kjer so ga izumili. Hotel 3* (večerja, zajtrk)
3 Dan

Treviso - Castelfranco (cca 44 km in 150 višinskih metrov)

Iz enega lepega srednjeveškega mesta do drugega. Danes kolesarimo do majhnega zgodovinskega mesta Castelfranco Veneto. Mesto ima majhno vendar privlačno zgodovinsko jedro, obdano z visokimi obrambnimi zidovi in nekaj znamenitostmi. Hotel * (zajtrk, večerja)
4 Dan

Castelfranco - Asolo - Bassano del Grappa - Longa di Schiavon (cca 55 km in 350 višinskih metrov)

Čakata nas dve osupljivi mesti. Najprej prikolesarimo v Asolo, včasih rimsko mesto z gledališčem in toplicami, kasneje pa je v tukajšnjem gradu, v izgnanstvu, prebivala mlada beneška plemkinja in ciprška kraljica, Caterina Cornaro. V to prelepo mesto so stoletja prihajali umetniki, pesniki, pisatelji, danes pa je Asolo mesto, privlačno za premožne Italijane, izseljence in popotnike. Naslednja »postaja« je slikovito mesto, ki je ime dobilo po bližnji gori Monte Grappa. Štiri stvari, po katerih je Bassano del Grappa najbolj znan, so njegov pokriti most čez Brento, žganje grappa, ki ga proizvajajo na tem območju, vojaška zgodovina Monte Grappa in lokalno proizvedena keramika. Hotel 4* (večerja in zajtrk)
5 Dan

Longa di Schiavon - Piazzola sul Brenta (cca 25 km in 80 višinskih metrov)

Zadnji dan programa kolesarimo do kraja Piazzola sul Brenta, ki ga krasi čudovita Villa Contarini. Večinoma baročna, patricijska podeželska palača, se razprostira na 40 ha velikem območju s kanali in jezerom. Vila in vrtovi, ki so zdaj v lasti vlade regije Veneto, so na voljo za oglede in sponzorirane kulturne dogodke. Tu s kolesarjenjem zaključimo, povratek domov v Ljubljano, je predviden v pozno popoldanskih oz večernih urah. (zajtrk)

Datum in cena

Datum: 25.9.-29.9.2024

Cena na osebo, v dvoposteljni sobi: 865 €

Cena vključuje:
Povratni prevoz s turističnim kombijem ali avtobusom in kolesarsko prikolico iz Ljubljane
Prevoz prtljage med hoteli
Pet nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi TWC, v hotelih 3* in 4*
5 penzionskih večerij
Slovenska spremljevalca poti
Strošek priprave, organizacije in izvedbe programa ter DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 200 €, najem klasičnega treking kolesa 100 €, najem električnega kolesa 250 €, zavarovanje riziko odpovedi, assistenca coris

Obvezna doplačila: strošek prijave 20 € (na prijavo, ne na osebo)

Cena ne vključuje: vstopnin, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

Minimalno število udeležencev: 10

Maksimalno število udeležencev: 13

Roki plačil: 30 % cene aranžmaja ob prijavi, preostanek 14 dni pred začetkom potovanja.

Rezervacije / povpraševanje na: info@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:PrijavaPošljite povpraševanje