1

Južna Brazilija

Program

26.11. – 9.12.2022
Brazilija,
tropska lepotica, kraljica sambe, dežela nogometa in nalezljive energije

Največja Južnoameriška država je čarobna mešanica različnih narodnosti, zanimivih kultur, ver, okusov, prelepih nasmehov in dinamičnih ritmov. Narava je čudovita, neokrnjeni deževni gozdovi, fascinantni slapovi, bele peščene plaže ter živahne metropole. Predvsem pa njeni dinamični prebivalci, z edinstveno energijo in nasmejanimi obrazi, Brazilijo uvrščajo med najbolj priljubljene turistične destinacije.

Mi bomo tokrat spoznali Južni del te krasotice. Države, ki tvorijo regijo Južna Brazilija so Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul. Čeprav najmanjša regija, spada med najbolj razvite v vsej Braziliji. Najverjetneje je to posledica dveh dejavnikov: prvi je njena kmetijska naravnanost, drugi pa ekonomsko aktivna populacija, ki na prebivalca proizvede veliko več od nacionalnega povprečja. Tudi zaradi teh dejavnikov v tem delu države ni take revščine kot drugod po Braziliji. Brazilci radi rečejo, da ima Južna Brazilija veliko več skupnega z Evropo ali ZDA kot z Južno Ameriko.

Čaka nas 12 nepozabnih dni kolesarjenja, posebna privlačnost pa bo zagotovo spust po spektakularni in eni najbolj znanih cest na svetu Serra do Rio do Rastro. Pa lepa, zgodovinska mesta, neokrnjena narava, dolge peščene plaže, prijazni domačini in izvrstna hrana, ki se razlikuje od regije do regije. Ja, to je Brazilija, dežela neskončne lepote in veselja!Vrhunci:
Zgodovinska in lepa mesta kot so Morretes, Sao Fancisco do Sul, Corupá
Spektakularna in ena najbolj znanih cest na svetu Serra do Rio do Rastro
Estrada do Corvo Bianco, prav tako impozantna cesta in sploh prva cesta, ki je povezala obalo s pobočjem Sierra di Santa Catarina
Laguna, prelepo zgodovinsko obmorsko mesto
Florianópolis oz Floripa kot domačini imenujejo ta rajski otok

Narava poti in težavnost: kombinacija asfaltnih in makadamskih cest. V Brazliji ni kolesarskih cest, kolesarimo po lokalnih cestah. Tura ni zahtevna, je nekaj krajših vzponov, drugače pa spusti in ravnina. Vedno pa je prisotno spremljevalno vozilo, ki omogoča, da se lahko kadarkoli odločite za prevoz, če bi del poti raje prevozili v avtu kot na kolesu.

Potek poti

1 Dan

Zbor na letališču Ronchi Trst, prestop je na letališču Frankfurt, od koder poletimo proti São Paulu, največjemu brazilskemu mestu. (letalo)

2 Dan

São Paolo – Curitiba (letalo).

Po jutranjem pristanku v metropolitanskem São Paulu nas čaka še let proti mestu Curitiba, glavnemu mestu države Paranà, dežele pinjol in napitka Mate (Yerba Mate ali Mata čaj). Mesto je znano kot ekološka prestolnica in je dobro ekonomsko razvito, krasijo ga lepi parki, bogata zgodovina in kulturne znamenitosti. Ogled mesta v spremstvu lokalnega vodnika in prosto za večerjo. (letalo, H)
3 Dan

Quatro Barras - Morretes (cca 50km, 550 m vzpona, 1.220 m spusta).

Po zajtrku krajši transfer (cca 40 km) do kraja Quatro Barras. Čaka nas lep kolesarski dan, saj kolesarimo po eni najlepših cest v vsej Braziliji – Estrada da Graziosa. To je zgodovinska cesta z lepimi razgledi, ki povezuje Curitibo s krajema Morretes in Antonina. Vhod v ta košček raja je veličasten, saj se začne s čudovitimi vhodnimi vrati na nadmorski višini 1.050 m. Cesta prečka zaščiteno območje Atlantskega Gozda, na seznamu Unescovega Biosfernega območja. Prispemo v Morretes, majhno, očarljivo zgodovinsko mesto ob reki Nhundiaquara. Poznano po odličnih restavracijah in tipični jedi Barreado, bo naš današnji dom. (H,Z,V)
4 Dan

Garuva - Vila da Glória - Sao Francisco do Sul (cca 20 km, 214 m vzpona, 213 m spusta).

Zopet začnemo s transferjem (cca 100 km) do kraja Garuva, od koder nadaljujemo s kolesi. Kolesarimo po mirni cesti, bogato obdani s prelepo naravo in skoraj nič prometa. S trajektom prečkamo zaliv Baia di Babitonga in kmalu prispemo v Sao Francisco do Sul, najstarejše mesto v regiji Santa Catarina. Pravijo, da tu vsak kamen diha svojo zgodbo. Svojo zgodbo nam bo pričaral tudi ogled mestne tržnice, ki si jo ogledamo skupaj. (H,Z,V)
5 Dan

São Francisco do Sul - Praia Ervino - Campo Alegre (cca 35 km, 41 m vzpona, 26 m spusta).

Danes kolesarimo med sipinami in morjem, vse do plaže Ervino. Brazilija je polna čudovitih, kilometre dolgih peščenih plaž, pa vendarle jih je še dokaj veliko nedotaknjenih in brez turistične infrastrukture. Popolno za kratek oddih. Od tu naprej s transferjem do današnje namestitve v kraju Campo Alegre, kjer si bomo privoščili tipično večerjo. (H,Z,V)
6 Dan

Campo Alegre - Santa Luzia - Corupá (cca 60 km, 640 m vzpona, 1.389 m spusta).

Campo Alegre, zanimivo mesto, ki očara s svojo toplino in naravnimi lepotami. Pravi raj za ljubitelje narave. Do mesta Santa Luzia kolesarimo po čudoviti makadamski cesti, obkroženi s prostrano pokrajino in reko, ki jo dela le še bolj privlačno. Potem pa s transferjem do mesta Corupá, kjer prenočujemo dve noči. (H,Z,V)
7 Dan

São Bento Sul - Corupá (cca 30 km, 300 m vzpona, 1.010 m spusta).

»Mesto mnogih kamnov« kot domačini pravijo kraju Corupá, se nahaja ob vznožju Serra do Mar, dolini obdani s slapovi in atlantskim gozdom. Lokalno gospodarstvo temelji na kmetijstvu, predvsem na plantažah banan, saj so največji pridelovalci banan v regiji Santa Catarina. Banane in izdelki iz njih so blagovna znamka mesta. (H,Z,V)
8 Dan

Corupá - Uribici.

Dan brez kolesarjenja. Dopoldan je namenjen počitku. Hotel ima bazen in prelep razgled na hribovito okolico. Popoldan pa se zapeljemo v mesto Uribici, kjer imamo naslednjo namestitev. Urubici je očarljivo mestece, ki se nahaja v kanjonski pokrajini Serra Catarinense, v dolini reke Canoa. Znano po svojih naravnih lepotah, vključno z visokim slapom Avencal, navdihuje pohodnike in predvsem ljubitelje narave. (H,Z,V)
9 Dan

Serra do Rio do Rastro (cca 12 km in spusta 919 m, po želji tudi vzpon 12 km, 919 m).

Danes je zagotovo vrhunec kolesarjenja, saj se bomo s kolesi spustili po tako oboževani in eni najbolj spektakularnih cest na svetu, SC-390 oz Serra do Rio do Rastro. Ta strma in ozka zig-zag cesta leži na 1.421 metrih nadmorske višine, na gorskem pobočju med mestoma Bom Jardim da Serra in Lauro Müller. Privablja pustolovce in obiskovalce iz vsega sveta in je preprosto čudovita. Mi se po njenih 284 zavojih s kolesi »le« spustimo a ne glede ali se po njej vzpenjate ali spuščate, jo enostavno morate občudovati. Prav tako edinstveno pokrajino, ki jo obdaja. Slapovi, kanjoni, jezera, avtohtona divjad in osupljiva narava so razlog, da je ta regija med najlepšimi v vsej Braziliji. (H,Z,V)
10 dan

Uribici-Serra del Corvo bianco-Laguna (cca 60 km, 460 m vzpona, 1.225 m spusta).

Še ena fascinantna cesta in prelep kolesarski dan. Od hotela kolesarimo proti cesti Estrada do Corvo Bianco, prvi cesti, ki je povezovala obalo in pobočje Sierra di Santa Catarina. Glavni odsek in znamenitost ceste je skalna soteska z globino 90ih metrov in še danes velja za največji takšen poseg v Braziliji. Strma cesta je asfaltirana, z nekaj makadamskimi odseki, a dokaj slabo vzdrževana. Dolga je 38,7 km in polna ostrih zavojev, dih jemajočih klifov in z nepozabnimi panoramskimi razgledi. Za piko na i že tako lepemu dnevu, pa zaključimo na obali, v prelepem morskem kraju Laguna. (H,Z,V).
11 Dan

Krožna tura po Laguni (cca 45 km, 134 m spusta, 126 m vzpona) + Transfer V Florianópolis.

Laguna je prelepo mesto, polno zgodovine in magije, saj datira že v leto 1676. Slikovite mestne ulice in mestno jedro so zaznamovane z revolucijo Farroupilhe, kjer se je herojka dveh svetov, Anita Garibaldi, skupaj s svojim možem pogumno borila s sovražniki. Še dandanes je v mestu čutiti moč teh dogodkov in ponos domačinov na njihovo znamenito herojko. Lepe plaže, več kot 600 zgodovinskih zgradb, čudovit svetilnik Santa Marta in tradicionalni ribolov s pliskavicami, kjer delfini ribičem pomagajo pri lovu, je le nekaj od številnih znamenitosti in lepot tega čarobnega kraja. (H,Z,V)
12 Dan

Florianópolis, prost dan.

Obalno mesto Florianópolis, poznano kot čarobni otok, je naša zadnja destinacija na tem kolesarskem potovanju. V mnogih pogledih je "Floripa" (kot jo imenujejo domačini) kot Rio in Sao Paulo, vendar na steroidih. Je varno in zabavno mesto s številnimi zanimivostmi, podobnimi tistim v večjih brazilskih mestih. Ima več kot 430 km lepih, peščenih plaž, lagune, slikovite sipine, bujen deževen gozd, Azorske vasi in zgodovinsko mestno jedro. Poleg tega ima Floripa edinstven, skoraj magičen čar zaradi pravljic in legend, ki krožijo o nastanku mesta. Kraj je prav zares čaroben in poseben. Središče mesta pa ima bolj hipijevsko vzdušje. Trendovsko območje z rustikalnimi restavracijami in umetniškimi kavarnami je všeč tako pustolovskim popotnikom, surferjem kot radovednim turistom, ki pridejo pogledat to očarljivo in znamenito pokrajino. (H,Z,V)
13 Dan

Florianópolis - let proti São Paolu

Čeprav se bomo težko poslovili, bo potrebno domov. Odhod na letališče in let v São Paolo. (Z, letalo)
14 Dan

São Paolo - Frankfurt - Trst (letalo).

Na letališču Trst se naša Brazilska pravljica konča. Konec potovanja.

Cena in Datum:

Datum: 26.11. – 9.12.2022

Cena na osebo, v dvoposteljni sobi:
3.210 € (od 6 do 9 oseb)
2.850 € (min 10 oseb)
**V primeru podražitve cen letalskih vozovnic, se cena programa lahko spremeni (v programu je vključena cena letalske vozovnice, dana na dan 15.2.2022 (857 €))

Obvezna doplačila:
Strošek prijave: 15 € (na prijavo, ne na osebo)

Doplačila po želji:
Doplačilo za enoposteljno sobo 430 €
Doplačilo za električno kolo 250 €
Doplačilo na kraju samem, na koncu potovanja (priporočljive napitnine): med 50 € – 100 € (za lokalne vodnike, šoferje..). V navadi je, da se zadnji dan kolesarjenja zbere napitnina in se ob poslovilni večerji izroči glavnemu lokalnemu vodniku, ki jo razdeli med svojo ekipo.

Cena vključuje:
Povratni letalski prevoz iz Trsta (kot v opisu programa)
Povratni letalski prevoz letališče – hotel – letališče
12 nočitev kot v opisu programa, v hotelih 3* in 4*,
12 zajtrkov, 10 večerij, voda in sadje čez dan (med kolesarjenjem)
Najem koles (čelado potrebujete svojo), prevoz prtljage med hoteli, prevoze po programu in tehnična podpora
Slovensko spremljevalko (vodja poti), lokalne vodnike in lokalno spremstvo
Stroške priprave, organizacije in izvedbe potovanja ter DDV.

Cena ne vključuje: vstopnin, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

Minimalno število udeležencev: 6
Maksimalno število udeležencev: 12

Roki plačil: letalska vozovnica in 100 € (in po želji riziko odpovedi) se plača ob prijavi, preostanek 21 dni pred začetkom potovanja.

VIZE: Vizum za Slovenske državljane ni potreben (za bivanje do 90 dni). Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni, je pa cepljenje proti rumeni mrzlici zelo priporočljivo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

V primeru, da se odločite cepiti, se vsaj 3 tedne pred potovanjem naročite na okrajnem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Več informacij si preberite na: www.zdravinapot.si.

Rezervacije / povpraševanje na: info@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:PrijavaPošljite povpraševanje