GRUZIJA

od1.795

GRUZIJA

Dan odhoda

Every Monday

Trajanje

7 noči / 8 dni

Ogledov

1103
image_pdfimage_print

Opis poti

1.7.-8.7.2023

Gruzija, slikovita kavkaška država ob Črnem morju, neverjetno kulturno in zgodovinsko bogata, je več kot odlična destinacija za ljubitelje umetnosti, zgodovine ter seveda narave. Če vse to odkrivaš, raziskuješ in doživljaš na kolesu, pa je kolesarsko potovanje samo še toliko bolj nepozabno lepo.

 

Na kolesu spoznavamo deželo najstarejših cerkva, romantičnih gradov s stražnimi stolpi in občudujemo nepozabne razglede na Kavkaz. Gostoljubni in prijazni Gruzijci nam bodo s ponosom postregli z zanimivostmi in seveda si bomo privoščili njihovo slovito vino. V deželi, ki vino prideluje najdlje na svetu, tega pač ne gre izpustiti.

 

Preizkusili se bomo tudi v pripravi gruzijske tipične sladice Churchkhela ter v peki Shoti Puri, gruzijskega kruha.

 

DIH JEMAJOČA NARAVA, PREPLET EVROPSKEGA, ORIENTALSKEGA IN SOVJETSKEGA TER IZVRSTNA HRANA

Zakaj z nami na kolesarjenje po Gruziji:
– let iz Ljubljane (preko Istanbula v Tbilisi), letalska vozovnica ni vključena v ceno
– ves čas potovanja nas spremlja vozilo, tako, da po želji lahko kolesarite več/manj
– ogled starodavne metropole Mtskheta (pod UNESCO zaščito), nekdanje prestolnice Gruzije, ki velja za izjemen primer srednjeveške verske arhitekture na Kavkazu.
Tbilisi označujejo kot najbolj boemsko mesto na svetu. Nekoč prestolnica Svilene Ceste je živahno in osupljivo mesto, ki navdušuje obiskovalce iz vsega sveta.
– sprehod do cerkvice Gergeti – Sv. Trojice, ki se nahaja pod 5.000 metri visoko goro Kazbegi, kamor so antični bogovi pribili Prometeja, ker je človeštvu podaril ukradeni ogenj.
narava je naravnost veličastna; prelepe gore, planote, reke in soteske
– vstopnine in ogledi vključeni v ceno

Potek poti

1 Dan

Letališče Tbilisi - transfer do hotela

Letimo iz Ljubljane preko Istanbula do glavnega mesta Gruzije. Po prihodu na letališče Tbilisi imamo organiziran transfer do hotela (večerja).
2 Dan

Tbilisi – David Gareja – Sighnaghi (cca 38 km, težavnost 2/5)

Čez puščavske stepe in skrivnostno pokrajino nas peščena pot vodi do pravoslavnega samostana David Gareja (asirski menih Sveti David ga je ustanovil v 6. stoletju). Na strmih pobočjih Gareje je v steno vklesanih na stotine celic, cerkva, jedilnic in bivalnih prostorov. Čudovita pokrajina in razgledi bodo naša kulisa, ko si privoščimo piknik malico in nato nadaljujemo s kolesarjenjem proti mestu Sagarejo, znanem po svoji lepi, eksotični naravi in starodavnimi zgodovinsko-kulturnimi spomeniki. Od tu dalje gremo s transferjem do mesta Sighnaghi – mesto ljubezni, kjer si privoščimo vinsko degustacijo, ogledamo entografsko klet in sodelujemo pri pripravi »Churchkhela« (gruzijska slaščica) in »Shoti Puri« (gruzijski kruh). (Z,V)
3 Dan

Sighnaghi – Tsinandali – Telavi (cca 52 km, težavnost 2/5)

Dan začnemo z ogledom ženskega samostana St. Nino (9. stoletje), eno najpomembnejših romarskih točk v Gruziji. Od tu dalje kolesarimo skozi očarljive vasi in podeželju, po priznani vinski regiji. V mestu Tsinandali si ogledamo hišo (muzej) slavnega pisatelja (Alexander Chavchavadze), ki si je dal zgraditi svojo vinsko klet in kateri je proizvedel prvo ustekleničeno vino v Gruziji. Na poti do kraja Telavi kolesarimo mimo verjetno najbolj neobičajne turistične privlačnosti mesta, največjega gruzijskega drevesa, starega skoraj 900 let. (Z,V)
4 dan

Telavi – Tianeti – Ananuri – Gudauri (cca 48 km, težavnost 3/5)

Dopoldan si ogledamo lokalno tržnico, potem pa kolesarimo proti kraju Tianeti. Pot bo razgibana, s prelepimi razgledi na kavkaško gorovje. Ogledamo si grajski kompleks Ananuri, za katerega pravijo, da je čudež, da stoji še danes. Ta arhitekturno eklektična trdnjava, ki leži ob turkiznih vodah reke Aragvi, je bila stoletja priča krvavih pretresov, vključno s pokolom njenega vladajočega klana Aragvi. Je odličen primer edinstvene mešane gruzijske arhitekturne estetike. (Z,V)
5 dan

Gudauri – Kazbegi (cca 44 km, težavnost 3/5)

Premagovanje prelaza Jvari Pass (Prelaz Križ) je vedno pomenilo pravi izziv. Prelaz je ime dobilo zaradi velikega marmornega križa, ki je stal na vrhu. Si lahko predstavljate, da so leta 1782 potrebovali skoraj dve leti, da so veleposlaniki kraljestva Kartl-Kaheti prišli iz Tbilisija v Sankt Peterburg? Cesta se je včasih imenovala Svilena cesta in je povezovala severno kaspijsko mesto Astrakhan s Tbilisijem in Erevanom. Naš današnji cilj je Narodni Park Kazbegi (1.740 m), ki se nahaja na severnih pobočjih mogočnega Kavkaza. Zavarovano območje obsega skupno več kot 8.700 hektarjev, na 5047 metrih nadmorske višine je gora Kazbegi (ali Mkinvartsveri), tretja najvišja gora v Gruziji. (Z,V)
6 dan

Kazbegi in okolica (cca 30 km, težavnost 5/5)

Kolesarjenje pod impresivnimi vrhovi parka Kazbegi je res nekaj posebnega. V lepem vremenu bomo lahko občudovali osupljive razglede na ledenik (5.047 m) in samo vasico Kazbegi. Kolesarimo do preproste cerkve Sv. Trojice, gruzijske pravoslavne in apostolske cerkve iz 14. stoletja. Sveto zatočišče, znano kot Gergeti Trinity, je sestavljeno iz le malo več kot cerkve s križno kupolo in ločenega zvonika. Zdi se kot zamrznjena v času in spričo prelepe narave, ki jo obkroža, se zdi njena skromna zunanjost še toliko bolj osupljiva. S kolesi nadaljujemo do čudovite soteske Darial, ki že od antičnih časov slovi kot gorski prelaz. Obiščemo tudi enega najlepših gruzijskih slapov, slap Gveleti, kar v gruzijskem jeziku pomeni "kraj kač". (Z,V)
7 dan

Kazbegi – Mtskheta - Tbilisi (dan brez kolesarjenja, posvečen turističnim ogledom)

Zjutraj nas čaka starodavna gruzijska prestolnica Mtskheta, ki je zaradi svoje kulturne in zgodovinske vrednosti vključena na seznam UNESCO dediščine. Območje se nahaja v kulturni krajini ob sotočju rek Aragvi in Mtkvari, ki je največja kavkaška reka, sestavljajo pa ga samostan Jvari, katedrala Svetitstkhoveli in samostan Samtavro. Nato se zapeljemo v glavno mesto, kjer si bomo najprej ogledali antični del mesta Tbilisi, skupek zgodovinskih kopališč, zgrajenih na slavnih žveplovih toplih vrelcih, ki so gruzijski prestolnici dali ime in kateri začetki segajo v 5. stoletje. Iz trdnjave Narikala bomo občudovali razgled nad mestom in si ogledali še tretjo največjo pravoslavno cerkev na svetu, Cerkev Sv. Trojice. (Z,V)
8 dan

Transfer iz hotela na letališče Tbilisi in povratek domov.

Let preko Istanbula v Ljubljano.

Cena in datum

Datum: 1.7.-8.7.2023
*v primeru zgodnjega prihoda v Tbilisi, je možen zgodnji check-in (in zajtrk)

Cena na osebo, v dvoposteljni sobi: 1.795 €

Cena vključuje:
Povratni transfer letališče Tbilisi – hotel
Sedem nočitev v skrbno izbranih hotelih 3*, TWC
Osem zajtrkov in sedem večerij (zajtrk v hotelih, večerje v lokalnih restavracijah)
Najem MTB kolesa (Ghost Kato) in čelade za ves čas programa
Tehnična podpora, prevoz prtljage, spremljevalno vozilo in transferji kot je opisano v programu
Lokalni turistični (angleško govoreči) vodnik, ki z nami kolesari
Ena steklenica vode na dan
Vstopnine v muzeje in ogled znamenitosti kot so zapisani v programu
Ena vinska degustacija (3 vrste vina)
Tečaj priprave sladice in peka kruha
Strošek priprave, organizacije in izvedbe programa ter DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 185 €, zavarovanje riziko odpovedi, assistenca coris

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo, ne na osebo)

Cena ne vključuje: letalske vozovnice, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

**Letalska vozovnica NI vključena v ceno aranžmaja. Na letališče v Tbilisi se najbolj ugodno leti iz Ljubljane preko Istanbula, z letalskim prevoznikom Turkish Airlines. Cena povratne letalske vozovnice se giblje okoli 400 € (na dan ponudbe 22.11.2022)
Z veseljem vam pomagamo pri nakupu letalske vozovnice, vendar se letalska vozovnica ne plača nam (SloActive), ampak zunanjemu partnerju / agenciji, ki vozovnice izda. Vozovnico do destinacije in nazaj si lahko potnik poišče tudi sam. Tako letalska vozovnica formalno ni zajeta v ceno aranžmaja. Pravno formalne obveznosti in pravice iz nakupa letalske vozovnice so torej med potnikom in agencijo, ki vozovnico izda in kamor jo potnik plača.

Minimalno število udeležencev: 8

Roki plačil: 30 % ob prijavi, preostanek 14 dni pred začetkom potovanja.

Rezervacije / povpraševanje na: info@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:

PrijavaPošljite povpraševanje