Severni Ciper - kolesarjenje po sončnem "Afroditinem" otoku

od1.180

Severni Ciper - kolesarjenje po sončnem "Afroditinem" otoku

Dan odhoda

Every Monday

Trajanje

7 noči / 8 dni

Ogledov

2609
image_pdfimage_print

Opis poti

12.5. – 19.5.2023 
Ciper, privlačna otoška državica in mitološki rojstni kraj Afrodite, boginje lepote in ljubezni. Če je v tej legendi kaj resnice, potem je prav verjetno, da je Afrodita svoj sladki urok prenesla na ves otok. Takšen vtis človek dobi, ko pride na otok kjer je še nebo modro kot morje in pokrajina res edinstvena. Vendar pa se Ciper ponaša še z marsičem drugim kot le lepo pokrajino in tisočletnim ljudskim izročilom – kot na primer s celo vrsto izjemnih in edinstvenih kulturnih spomenikov, ki segajo daleč nazaj v zgodovino. Kar nekaj izmed njih je bilo že pred desetletji razglašenih za UNESCO svetovno kulturno dediščino.

Sonce in kristalno modro morje, vedno zadosti toplo za kopanje, tudi med milo zimo.

Kolesarski program nas vodi ob obali severovzhodnega polotoka Karpas na Severnem Cipru, skozi čudovito pokrajino in zgodovinska naselja. Polotok Karpas je zagotovo najbolj neokrnjen in najlepši del otoka Ciper. Kolesarili bomo skozi tradicionalne vasi s cerkvami in mošejami, mimo nasadov mandljev, rožičev in oljk. Pokrajina, posejana s cvetovi hibiskusa, jasmina, bugenvilije in oleandra, pomarančnih in limoninih dreves, nam bo lepšala kolesarske poti. Med in po kolesarjenju pa nas bodo lepe in neokrnjene peščene plaže vabile na kopanje ali sprehod po obali.

Spomladi je Severni Ciper znan po svojih divjih cvetovih, zlasti po orhidejah.

Zakaj z nami na pomladno kolesarjenje po Severnem Cipru:
– zelo burna in razgibana zgodovina, prve naselbine naj bi se tu pojavile že 10.000 let pr.n.š.
Famagusta, pristaniško mesto, ki je po delitvi otoka 1974 pripadlo turški strani, je zaradi svoje genovske, beneške, osmanske in britanske arhitekture za turiste zelo privlačno. Danes je Famagusta pomembno kulturno in univerzitetno središče ciprskih Turkov
– svetovno znane kraljeve grobnice in ogled samostana sv. Barnabe, apostola, ki je skupaj s Pavlom okoli leta 50 n.št. širil novo vero
Salamis; starogrška mestna-država na vzhodni obali Cipra. Najzgodnejše arheološke najdbe segajo kar v 11. stoletje pred našim štetjem
tipične vasice obdane s prelepim cvetjem in drevjem
prelepe peščene plaže. Obiščemo eno redkih sredozemskih plaž, kjer »Caretta-Caretta« in Zelena želva še vedno ležeta jajčeca
– pristna ciprska gostoljubnost s svojo izvrstno hrano
– prav tako ne gre zanemariti dejstva, da ima Ciper kar 340 sončnih dni 😊

Potek poti

1 Dan

Transfer (cca 1h) iz letališča Ercan do izhodiščnega hotela v Famagusti

Iz letališča Ercan (Severni Ciper) imamo organiziran transfer do našega izhodiščnega kraja, Famagusta. (transfer, hotel)
2 Dan

Famagusta - Bogaz (cca 55 km)

Začnemo s kolesarjenjem do svetovno znanih kraljevih grobnic in do samostana sv. Barnabe. Po ogledu samostana nadaljujemo do Rimskega mesta Salamis. Kombinacija starodavnih ostankov in ruševin, peščenih nasipov in morja je naravnost osupljiva. Pomladi je to območje pokrito z rumenimi cvetovi akacije. V kraju Iskele si bomo lahko ogledali cerkev Panagia, katero krasijo čudovite Bizantinske freske in je ena redkih cerkva na Cipru, ki so svoj prvotni videz ohranile vse do danes. Dan zaključimo v kraju Bogaz, poznanem po izvrstnih restavracijah z morsko hrano. (Z,H)
3 Dan

Bogaz - Kumyali (cca 35 km)

Danes kolesarimo po polotoku Karpas. Pokrajina je posejana z oljkami, rožičevim in figovim drevjem. Tradicionalne vasice so obdane z bugenvilijami, hibiskusem in jasminom. Kavo si privoščimo v eni izmed lokalnih kavarn, ki kar kličejo na kratek premor in vabijo s svojimi senčnimi terasami. Nastanjeni smo v hotelu, ki slovi po odlični ciprski kuhinji, zato si danes večerjo morda privoščimo kar v hotelu. (Z,H)
4 dan

Kumyali - Dipkarpaz (cca 40 km)

Kolesarimo blizu morja, preden prispemo do najbolj izpostavljene vasi na polotoku, Dipkarpaz. Očarljiva vasica z različnimi gostišči, vrtovi in polji je izhodišče za ogled mnogih zanimivih ruševin. Mesto je tudi dom največje skupnosti ciprskih Grkov na Severnem Cipru, ki so se po letu 1974 odločili ostati pri svojih sosedih, ciprskih Turkih. Njihova pobeljena pravoslavna cerkev stoji "z ramo ob rami" z mošejo, s pogledom na glavni trg. (Z,H)
5 dan

Zlata plaža in Rt Andreas

Čudovita, nepregledno dolga zlata peščena plaža je v narodnem parku v neokrnjeni naravi z divjimi osli in gnezdišči zelenih morskih želv. To je eden redkih sredozemskih krajev, kjer zelene morske želve in Caretta-Caretta (glavata kareta) še vedno ležejo jajčeca. Morda na poti do rta Andreas celo zagledamo kakšnega divjega oslička. Prenočujemo v hotelu na obali. (Z,H)
6 dan

Prost dan

Danes si lahko privoščite dan za plažo, ogled kakšne zanimivosti ali pa za odkrivanje okolice s kolesi. (Z,H)
7 dan

Južna obala - Agios Thyrsos (cca 40 km)

Preden se zopet odpravimo proti severni obali kolesarimo do bazilike Agios Philon in njenega antičnega pristanišča ter dalje do ostankov mesta Aphrendrika, katero naj bi bilo pomembno mesto v času 200 let pr.nš.. Danes tukaj najdemo samo pastirske koče. (Z,H)
8 dan

Transfer na letališče Ercan in zaključek programa. (transfer, Z)

Cena

Datum: 12.5.-19.5.2023

Cena na osebo, v dvoposteljni sobi: 1.180 €

Cena vključuje:
Transfer iz letališča Ercan do izhodiščnega hotela in transfer zadnji dan iz hotela na letališče Ercan
Prevoz prtljage med hoteli in tehnična podpora pri kolesih
7 nočitev kot v opisu programa, v hotelih in gostiščih 3*
7 zajtrkov
Najem kolesa (vključuje kolesarsko torbo, čelado potrebujete svojo)
Slovenskega spremljevalca (vodja poti)
Stroške priprave, organizacije in izvedbe potovanja ter DDV.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 170 €

Obvezna doplačila: strošek prijave 15 € (na prijavo, ne na osebo)

Cena ne vključuje: letalske vozovnice, vstopnin, pijač, dodatnih obrokov oz vseh ostalih osebnih izdatkov, ki niso vključeni v ceno programa.

**Letalska vozovnica NI vključena v ceno aranžmaja. SloActive spremljevalca letita na povratni relaciji Ljubljana-Istanbul-Ercan, z letalskim prevoznikom Turkish Airlines. Okvirna cena povratne letalske vozovnice je okoli 450 € (na dan ponudbe 10.11.2022).
Z veseljem vam pomagamo pri nakupu letalske vozovnice, vendar se letalska vozovnica ne plača nam (SloActive), ampak zunanjemu partnerju / agenciji, ki vozovnice izda. Vozovnico do destinacije in nazaj si lahko potnik poišče tudi sam. Tako letalska vozovnica formalno ni zajeta v ceno aranžmaja. Pravno formalne obveznosti in pravice iz nakupa letalske vozovnice so torej med potnikom in agencijo, ki vozovnico izda in kamor jo potnik plača.

Minimalno število udeležencev: 8

Maksimalno število udeležencev: 12

Roki plačil: 30 % ob prijavi, preostanek 14 dni pred začetkom potovanja.

VIZE: Vizum za vstop na Ciper za Slovenske državljane ni potreben.

Dokumenti za potovanje: slovenski državljani za vstop na Severni Ciper potrebujemo potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev od začetka potovanja.

Rezervacije / povpraševanje na: info@sloactive.si ali po telefonu 031 251 010 oz preko spodnje povezave:

PrijavaPošljite povpraševanje